12 Kasım 2015 Perşembe

Codice Fiscale

Codice Fiscale

Herkese Merhaba, bu da benim ilk yazım olsun.

Blogda sanırım, hayata, yemeye içmeye, alışverişe dair şeyleri daha çok Fecir anlatacak ben ise buraya özellikle okumaya gelecekler için gerekli bürokratik işlemlerde başımdan geçenleri sizlerle paylaşacağım, günler ilerledikçe göreceğiz.

Madem bürokratik işlemler dedik İtalya’da herşeyin başı olan Codice Fiscale ile başlayalım. Aslında vergi numarası, ancak bizdeki kimlik numarası gibi işlevi var. Bu numara olmadan İtalya’da deyim yerindeyse nefes bile almanız mümkün değil. Benim tavsiyem, internette oluşturabileceğiniz numaralara bağlı kalmayın ve gidip hemen resmi belgesini alın, uzun ve sorunlu bir işlem değil.

Roma’da bunu alacağınız adres Via Nuevo Ippolitto, 36 (agenzia delle entrate). İngilizce anlaşmanız imkansız ancak Codice Fiscale (Kodişe Fiskale) dediğiniz zaman size sıra numarasını hemen veriyorlar bir form ile birlikte, form da İtalyanca ama çok sorun değil. Formdaki adres bölümüne Türkiye’deki adresinizi yazabilirsiniz sorun yok. Bu formun bir de fotokopisini çektirin getirin diyorlar ama benden kimse fotokopiyi almadı, fotokopi için binadan çıkın sola dönün 3-4 bina ötede bir fotokopici var. Geri döndüğünüzde sıra numaranız geçmiş olacaktır muhtemelen, yeni numara isteyin ve bekleyin. Sıranız geldiğinde bankoya gidiyorsunuz. Görevli teyze size ne için Roma’da olduğunuzu falan soruyor İtalyanca, öğrenci olduğunuzu söyleyince daha başka bir şey sormuyor bile. Sonrasında size Codice Fiscale’nin yazılı olduğu resmi mühürlü bir belge veriyor. Bunu kaybetmeyin. Çünkü aklınıza gelen her işlemde (Telefon hattı alırken, internet bağlatırken, hastaneye giderken…vs) kullanacaksınız.

Benim İtalyaya gelenlere tavsiyem herşeyden önce bu numarayı almaları, bazı işlemleri internetten türettiğiniz numaralarla halledebilseniz de resmi işlemlerde bu belgeyi mutlaka görmek istiyorlar.

Serkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder